Genel

El (Avuç İçi) Terlemesi Nasıl Geçer?

Avuç Terlemesi Nasıl Geçer
   Günlük hayatı etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren el terlemesi farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Stres, heyecan ve korku gibi anlarda avuç içlerinin terlemesi, sempatik sinir sistemine bağlıdır ve birçok insanda meydana gelir. Ancak uzun süre devam eden ve sebebi anlaşılmayan el terlemeleri farklı hastalıkların habercisi olabilir. El (avuç içi) terlemesi nasıl geçer: elleri düzenli yıkamak, stresten uzak durmak, sabun kullanımını azaltmak gibi basit yöntemlerle önüne geçilebilir. Ancak sağlık sorunlarından kaynaklı el terlemesi durumunda bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Avuç içinin terleme sebepleri, tedavileri ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm detayları sizler için hazırladık… Sizlere daha fazla konu hakkında yardımcı olabilmemiz için Whatsapp hattından bizimle iletişime geçiniz.

İçindekiler Tablosu

Dikkat !

Terleme vücudun ısı kontrolünü yapmak için meydana gelen fizyolojik bir olaydır. Aşırı terleme (hiperhidroz) ise çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda  terleme durumudur. Aşırı terleme kimsenin yaşamak istemediği bir durumdur. Aşırı terlemenin önüne geçmenin bazı yolları vardır. Aşırı Terleme Sorununa 5 Doğal Yöntem başlıklı yazıya bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Aşırı terleme durumundan koltuk altları da etkilenen bölgeler arasındadır. Koltuk altı terlemesi bireyleri son derece rahatsız eder ve kendini toplumdan soyutlamak ister. Koltuk altı terlemesinden kurtulmak sandığınızdan daha kolaydır. Koltuk altı terlemesinden kurtulmanın yollarını anlattığımız yazıyı inceleyerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.

   Terleme, normal bir vücut fonksiyonudur ancak el içlerinin rahatsız edici düzeyde terlemesi normal değildir. Hayat kalitesini etkileyen bu durumun meydana gelmesinde farklı sebepler rol alır.

  • Tiroid bezlerinin fazla çalışması zamanla guatr olarak bilinen sağlık sorununa sebep olur. Bu hastalık, vücutta gerginliğe sebep olduğu için ellerde terleme meydana gelir. Aynı zamanda uyku bozuklukları ve dikkat yetersizliği gibi belirtileri de vardır. Bu belirtilerin görülmesi el (avuç içi) terlemesi nasıl geçer: Guatr tedavisine başlandıktan sonra elleri temiz tutmak, yıkadıktan sonra kurutmak gibi yöntemlerle birlikte terleme sorununu çözebilirsiniz.
  • Vücudun normalden daha fazla terlemesine sebep olan en önemli etkenlerden biri fazla kilodur. Kilolu insanların vücut ısıları artacağı için vücut, fazla ısıyı terleme yoluyla atar. Bu nedenle fazla kilolu insanlarda el terlemesi sıklıkla görülür.
  • Şeker hastalığı el terlemesine neden olur. Kan şekerinin aniden düşmesi gibi sağlık sorunlarına neden olan şeker hastalığı, aşırı terlemeyi de beraberinde getirir.
  • Herhangi bir hastalığa bağlı olmadan da el terlemesi meydana gelebilir. Bazı insanların ter bezleri daha fazla çalışır ve bu durum özellikle el ve ayaklarda terleme sorunu yaşanmasına sebep olur.

2. Avuç İçi Terlemesi Nasıl Geçer?

Avuç Terlemesi Nasıl Geçer
El (Avuç İçi) Terlemesi Nasıl Geçer ?

   Avuç içi terlemesine sebep olan farklı faktörler olduğu için izlenecek tedavi yöntemleri de birbirinden farklıdır. Şeker hastalığı, guatr ve vitamin eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanan el terlemesinde öncelikle sebep olan hastalığın tedavisi başlamalıdır. Bu nedenle avuç içi terlemesi sorunu yaşayanların öncelikle sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmesi önemlidir. Örneğin; D vitamini eksikliği el terlemesine neden olur ve kısa süre D vitamini kullanılması, sorunun kalıcı bir şekilde ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

  • El terlemesine çözüm üretmek için günlük hayattaki davranışlarınızda basit değişiklik yapabilirsiniz. Avuç içleri terleyen insanların dikkat edebileceği bazı yöntemler şu şekildedir:
  • Ellerin düzenli olarak yıkanması gerekir.
  • Eller terlediğinde kıyafetlere sürmek tahriş olmasına sebep olur. Bu nedenle kağıt mendille avuç içleri sık sık silinmelidir.
  • Fazla yıkamak ellerinizi kurutuyorsa temizleme jelleri kullanabilirsiniz.
  • El (avuç) içi terlemesi nasıl geçer: avuç içlerini örtmek, eldiven kullanmamak, cildi sık sık nemlendirmek terlemelerin önüne geçmeye yardımcı olur.
  • El terlemesine sebep olan etkenlerden biri de strestir. Stresli ortamlardan uzak durmak, stresli anlarda dikkatinizi başka yerlere yöneltmek de el terlemesinin önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

3. Vitamin Eksiliği Elde Terleme Yapar Mı?

   Avuç içi terlemesi sorunu ile karşılaşan insanların öncelikle sağlık kontrollerini yaptırması gerekir. Şeker hastalığı, ter bezlerinin fazla çalışması ve guatr el terlemesine neden olan hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalıkların yanı sıra D ve E vitamini eksikliği de el terlemesine sebep olmaktadır. Bilinen bir hastalığınız yoksa gerekli kan tahlilleri yaptırarak vitamin eksikliği olup olmadığını öğrenebilir ve uygun tedavi ile el terlemesi sorunundan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda sağlıksız beslenme düzeni, bakım ve temizlik alışkanlıkları da terleme sorununa sebep olabilir.

4. Adet Döneminde Avuç İçi Terlemesi

   El terlemesine neden olan birçok etken vardır. Stres, depresyon, ilaçların yan etkileri gibi sebeplerle ortaya çıkan el terlemeleri geçicidir. Şeker hastalığı gibi hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan el terlemeleri ise kalıcı olabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Aynı zamanda kadınların adet döneminde el terlemesi sorunu yaşaması da normaldir. Adet belirtisi olarak bilinmese de bu dönemde ellerde terleme ve titremeler meydana gelebilir. Adet dönemi bittikten sonra devam etmediği takdirde tedavi edilmesini gerektiren ciddi bir sorun değildir.    Adet döneminde el (avuç içi) terlemesi nasıl geçer: Bu dönemde vücut normalden daha gergin olduğu için rahatlatacak bitkisel yöntemlerle önüne geçmek mümkündür. Yasemin çayı, papatya çayı, yeşil çay gibi stres azalttığı bilinen bitkisel çayları tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yürüyüş yapmak, adet ağrılarını geçirmek için etkili spor hareketlerini yapmak da terlemenin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

5. Elleri Terleyenler Nelere Dikkat Etmeli?

   El terlemesi, zamanla ellerin kurumasına ve kaşınmasına sebep olur. Aynı zamanda avuç içinde yanma hissi de meydana gelebilir. Bu nedenle el terlemesi sorunu yaşarken el bakımına daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Ellerinizi terli bırakmak, kurumasına ve kaşınmasına sebep olur. Düzenli olarak yıkamak, kurulamak, nemlendirmek daha fazla cilt sorunu yaşanmasının önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Garsonluk gibi ellerinizi fazla kullanmanız gereken bir işte çalışıyorsanız avuç içlerine bebek pudrası sürerek daha rahat iş yapabilirsiniz. Ayrıca Terlemeyi Önlemek Zararlı mı? başlıklı yazıya göz atarak ter önleme hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir