Egzama; kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma gibi belirtilerle ortaya çıkan cilt hastalıklarından biridir. Yüz, bacak, el, dirsek bölgelerinin yanı sıra saçlarda da görülür. Önlem almadığınız takdirde daha büyük problemlerle karşılaşmanıza sebep olur. Deri dökülmelerine neden olan bu hastalık, egzama karşıtı şampuan ürünleri kullanılarak tedavi edilebilir. Saçınızın yapısına uygun çeşitli bakım ürünleri sayesinde sorunu kontrol altına alabilirsiniz.
Egzama karşıtı şampuanlar özellikle kaşıntı hissinin olmaması ve pullanmayı engellemesi için tercih edilir. Bu ürünler, saçlarda oluşan kabuklanmalar ve kepeklenmeleri hafifletilerek deriyi rahatlatmak için kullanılır. İçerisinde bulunan çeşitli bileşenler sayesinde bir süre sonra ciltteki tahrişi ortadan kaldırır. Bulaşıcı olmayan bu hastalığın kesin bir tedavisi olmasa da çeşitli ürünlerle bakım yapılması kabuklanma oranını önemli ölçüde azaltır. İçeriğimizi okuyarak egzama karşıtı şampuan özelliklerine ve nasıl kullanılması gerektiğine dair detaylı bilgi alabilirsiniz.
İçindekiler Tablosu
Dikkat !
Önemli not alanı
2. Egzama Karşıtı Şampuan Özellikleri
Gen yapısı, hormonal durumlar, yoğun ve stresli yaşam koşulları gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan egzamanın tedavisi için birçok seçenek bulunur. Özellikle temizlenme ve mikroplardan arınma konusunda egzama karşıtı şampuanlardan yararlanılır. Bu ürünler çeşitli özelliklerinin olması sebebiyle egzama problemi yaşayan kişiler tarafından tercih edilir. Kaliteli içeriğinin yanı sıra bu şampuanlarda bulunan diğer nitelikler şu şekilde sıralanır:
- Hücre bölünmesini sağlayarak derinin yenilenmesine yardımcı olur.
- İçerdiği B ve E vitaminleri sayesinde yeni çıkan saç tellerinin gür ve sağlıklı olmasını sağlar.
- Derinin kaybettiği nemi sağlayarak hava almasına yardımcı olur.
- İçerisinde bulunan çeşitli özler ve yağ asitleri sayesinde hastalığın yeniden nüksetmesini engeller.
- Bütün cilt yapılarına özel olarak hazırlanır.
- İlk olarak kaşıntının önüne geçerek rahatsızlık hissinin yaşanmasını engel olur.
Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurduktan sonra egzamadan kurtulmak için şampuan kullanmaya başlayabilirsiniz. Saç yapınıza uygun içerikleriyle güçlü formülleri bulunan ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca doğal yağlardan elde edilen şampuanlarla egzama hastalığının yanı sıra dökülme, kırılma, yıpranma gibi problemlerinizi de çözüme kavuşturabilirsiniz.
3. Egzama Şampuanı İçeriğinde Neler Var?
Egzamadan uzun süreli kurtulmak için şampuan tercihlerini doğru ve uzun araştırmalar sonucu yapmak gerekir. Ürünün içeriğinde bulunan bileşenlerin kalitesi çok önemlidir. Bu yüzden cildin daha fazla tahriş olmasını engelleyerek alerji yapmayan seçenekler ön planda tutulmalıdır. Ayrıca doğal bitki özlerinden oluşan şampuanlar tercih edilmelidir. Bu ürünler sayesinde saç derisindeki ölü hücrelerden peeling etkisiyle arınma sağlamak mümkündür.
Egzama şampuanlarında yapay maddeler yerine polifenol gibi özler kullanılır. Vitamin ve minerallerin bol olması hastalığın giderilmesinde başarı oranını artırır. Diğer yandan çinko eksikliği de deride pullanmanın başlıca sebeplerindendir. Bu yüzden şampuanlarda saçın onarılması ve güçlenmesi için gerekli B, D, E vitaminlerinin yanı sıra biotin gibi keratin üretimini destekleyen bileşenlerin olması da önemlidir.
Hindistan cevizi yağı, dul avrat otu, argan yağı, kalsiyum gibi çeşitli vitamin, mineral ve yağların karışımından oluşan şampuanlar tercih edilmelidir. Yağ bezlerinin oluşumunu engelleyen ürünler kullanılmalı, dermatit problemine çözüm bulunmalıdır.
4. Egzama Şampuanı Nasıl Kullanılır?
Egzama karşıtı şampuan kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Doğru şekilde uygulanmadığında daha büyük problemlerle karşılaşmak mümkündür. Bu yüzden öncelikle seçtiğiniz ürünün kullanma kılavuzunu okumalı, daha sonra işleme geçmelisiniz. Her duşta en az iki sefer olmak üzere yeterli miktarda şampuanı elinize dökmelisiniz. Daha sonra saçınızın her tarafına değecek şekilde derinlemesine sürmelisiniz.
Deriye masaj yaparak yedirilen şampuanı yaklaşık 30 saniye kadar bekledikten sonra ılık suyla durulamalısınız. Bu işlemi bir kez daha gerçekleştirdikten sonra saçlarınızı yıpratmayacak diğer bakım ürünlerini sürmelisiniz. Havlu yardımıyla iyice kurulamaya özen göstermelisiniz. Egzama tedavisinde olumlu yanıt alabilmek için şampuanları bu şekilde uygulayabilirsiniz.
5. Egzama Karşıtı Şampuan Ne Zaman Kullanılmalı?
Egzama hastalığı ikiye ayrılır. Bebeklik çağında oluşan seboreik, ilk üç ay içerisinde başlar. Özellikle saç derisinde sarımsı renkteki ‘’konak’’ adı verilen kabuklanmaların artmaması için hemen tedavi başlatılmalıdır. Bebek yağlarıyla birlikte uygun şampuanlar kullanılmalıdır. Uzun vadeli kullanım gerçekleştirilmelidir. Bu sayede kısa süre içerisinde bebeklerdeki saç egzamalarını engellemek mümkündür.
Erişkinlerde ise egzama belirtilerine bağlı tedavi süreci değişiklik gösterir. Hastalık normal seyirde ilerliyorsa sebum karşıtı egzama şampuanlarını her gün kullanabilirsiniz. Çeşitli krem ve losyonlarla destekleyerek zamanla dermatitten kurtulabilir, sağlıklı ve canlı saçlara kavuşabilirsiniz.
6. Egzama Karşıtı Şampuan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Egzamanın oluşumunu engelleyerek derideki kabuklanmanın önüne geçen şampuanları alırken birçok noktaya dikkat edilmelidir. Özellikle içeriğinden emin olunan ve dermatolojik olarak test edilmiş ürünler seçilmelidir. Ayrıca ürüne karar vermeden önce saç tipi de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle yağlı bir saç yapınız varsa fazla sebum üretimini engelleyecek ürünler tercih edilmelidir. Diğer yandan kuru cildi olan bireyler nemlendirici özelliği olan şampuanları almalıdır.
Satın alacağınız şampuanlarda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise içeriğinin alerji yapmamasıdır. Egzama dışında daha büyük saç problemleriyle karşılaşmamak için ürünlerin içerisinde yer alan vitaminler ve doğal özleri araştırmalısınız. Diğer yandan son kullanma tarihinin geçmediğine emin olmanızda da fayda vardır. Tüm bu ayrıntılara dikkat ettikten sonra alacağınız şampuanı düzenli bir şekilde kullanarak sağlıklı uzayan, derisi hava alan parlak ve canlı saçlara sahip olabilirsiniz.
Dikkat !
Önemli not alanı