Genel

Bebeklerde Uyuz Tedavisi

Bebeklerde Uyuz Tedavisi
 Bebeklerde uyuz tedavisi, uyuz bulaşan bebeğin sağlığı için çok önemli bir süreçtir. Bebeklerin bağışıklık sistemi ve vücut direnci yeterince gelişmediği için bu tür rahatsızlıkların bulaşma riski ve vücudu daha hızlı istila edebilmesi daha kolaydır.  Peki bebeklerde uyuz tedavisi nasıldır? İşte bütün ayrıntılar…

İçindekiler Tablosu

Dikkat !
Bebeklerde uyuz tedavisi, ilerde oluşabilecek cilt hastalıklarına ve enfeksiyonlarına karşı korunmak için şarttır. Eğer sizin bebeğinizde uyuz belirtileri taşıyorsa zaman kaybetmeden hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz Erken alacağınız önlem ile ilerde oluşabilecek daha ağır problemlerin üstesinden uzmanlarımızın desteği ile gelebilirsiniz.

Bebeklerde uyuzun en genel belirtileri genellikle cilt üzerinde oluşan topaklanmalar ve ipeksi izlerdir. Daha koyu ten rengine sahip bebeklerde, cilt üzerinde oluşan topaklanmalar kahverengi, gri ve mor şekilde görünebilmektedir. Daha açık tenli bebeklerde bu topaklanmalar kırmızı ve pembe tonlarında oluşabilmektedir. Bebeklerde uyuzdan dolayı ciltlerinde oluştuğu döküntüler genellikle avuç içlerinde ve ayak tabanlarında küçük kabarcıklar ya da sivilceler şeklinde görülmektedir. Biraz önce de bahsettiğim gibi, bebeklerin vücut dirençleri daha zayıf olduğu için kafalarında ve boyunlarında bu tür kızarıklıklar olabilir. Ayrıca uyuzdan etkilenen ciltte, kalın kabuklu bölgeler oluşabilmektedir. Bebekler uyuzdan dolayı kaşınan ciltlerini bir anlık refleks ile aşırı derecede kaşıdıklarında, bazen ciddi enfeksiyonlara yakalanabilirler ve bunun sonucunda ciltte sarı kabuklanmalar oluşabilir ve bunun sonucunda oluşan ağrı ile sürekli ağlamalar meydana gelebilir. Bebeğinizin uyuz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir sağlık uzmanına görünmelisin. Aşağıda belirttiğim durumlarda sağlık uzmanına görünmek özellikle önemlidir;

  • Bebeğinizdeki kaşıntılar 1 haftadan uzun sürüyorsa ve ara ara durup sonrasında geri geliyorsa,
  • Kaşıntı ile aynı bölgede kanama ve kabuklanma gibi irin dolu yaralar görünüyorsa,
  • Bebeğinizin vücudunda oluşan kızarıklıkların neyin neden olduğundan emin değilseniz zaman kaybetmeden hemen sağlık uzmanlar görünmelisin.
Bebeklerde Uyuz Tedavisi
Bebeklerde Uyuz Tedavisi

2. Bebeğim Uyuz Oldu Ne Yapmalıyım?

 Bebeğim uyuz oldu, kadınlar kulübünde en çok sorulan sorular arasında yerini almaktadır. Bebeğinizde yukarıda belirttiğim septomlar görünüyorsa sağlık uzmanla görüştükten sonra uzmanın verdiği losyon ve kremler düzenli olarak aksatılmadan ve özenle bebeğinizin cildine uygulanmalıdır. Uyuz çok kolay yayıldığı için, bebeğiniz tedavi bitene kadar evde kalmalıdır. Ayrıca uyuz için verilen losyonları ve kremleri Bebeğinizin cildine sürmeden önce yapmanız gerekenler şu şekildedir,

  • Bebeğinizin tedavisine ılık bir banyo ile başlayın ve cildini nazikçe kurulayın,
  • Uzman doktorunuzun verdiği losyonu yumuşak masajlarla bebeğinizin cildine uygulayın,
  • Losyonun bebeğinizin vücudundaki tüm kıvrımlara ve kırışıklıklara iyice girdiğinden emin olun,
  • Özellikle bebeğinizin genital bölgesini iyice örtün,
  • Losyonun bebeğinizin vücudunda 8 ile 12 saat kalmasına özen gösterin ve asla bu süreç bitmeden bebeğinizi yıkamayın.
  • Eğer bebeğiniz sürekli ellerini ağzına götürüyorsa ve parmaklarını emiyorsa, losyon uygulayıp ellerine eldiven veya çorap giydirebilirsiniz.

 Bebeğinizdeki kaşıntıların geçmesi 6 hafta kadar sürebilmektedir. Bu süreç sizi asla endişelendirmemelidir. Çünkü bu süreç, devam eden uyuzdan değil bebeğinizin cildinde oluşan alerjik yanıklardan kaynaklanmaktadır.

 ! 6 hafta sonrasında kaşıntılar devam ediyorsa tekrar uzman doktorunuzla iletişime geçmeyi unutmayın

3. Bebeklerde Uyuz Neden Olur?

 Bebeklerde uyuz olmasının en yaygın nedeni sahip oldukları masumiyet ve sevimlilik ile dış çevrenin sürekli onlara temas halinde olmak (sevmek) istemesidir. Bununla birlikte aşağıda belirteceğim nedenler ile bebeğinizde uyuz bulaşabilir;

  • Oyun alanlarında birçok kişiyle bulunması,
  • Kreşlerde toplu şekilde temas halinde olması,
  • Aile bireylerinde veya yakınlarında uyuz taşıyan birinin bulunması,
  • Bebeğinize bakım yaparken ya da onu uyuturken ortak eşyaları kullanmanız,
  • Bebeğin uyuzu geçse dahi hijyenik olmayan ortamda bulunması. Şeklindeki nedenler bebeğinizin uyuz olmasına neden olur. 

 Değerli ebeveynler sizler ile birlikte bir blog yazımızın daha sonuna geldik. Eğer bebeğiniz uyuz belirtileri taşıyorsa bizimle hemen iletişime geçerek uzmanlarımızdan bebeğinizin sağlığı için destek alabilirsiniz. Diğer blog yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın, sevgiyle kalın.

Dikkat !
Bebeğinizin tedavi süreci bitene kadar kreş veya herhangi bir toplu yerlerden uzak tutun ve evde bebeğinizle birlikte karantinaya ayrılın bu en etkili yöntem olacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir