İçindekiler Tablosu
Dikkat !
Bebeğiniz ya da çocuğunuz uyuz olan biriyle, ten tene temas yoluyla uyuza yakalanabilir ve bu süreçte onu aşırı derecede bulaşıcı hale getirir. Bebeğin bulunduğu toplulukta uyuzun görülmesi oldukça yaygındır. Uyuz akarları, bebeğinizin derisinin üst tabakasından altına girerek yumurtalarını bırakır ve bu akarlar gözle görülemeyecek kadar küçük 8 bacaklı parazitlerdir. Daha fazla yumurta bırakmaları, daha fazla akarlara neden olur ve bunun sonucunda kaşıntılar meydana gelir. Uyuz bulaşan bir bebekte, tek bir seferde ortalama 10 ila 15 akar bulunmaktadır. Bu akarlar dünyadaki tüm insanları etkileyebilir. Bebeğinize bulaşma riskini arttıran birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri siz değerli ebeveynlerimiz için şu şekilde açıklamam mümkündür;
- Aşırı kalabalık ortamda yaşamak (örneğin; çok çocuklu bir aile veya ve bebeğin anne hariç bir başka kişiyle aynı yatağı paylaşması. Anne hariç dememin nedeni; annelerin, bebeğin sağlığı için kendilerini daha aktif hijyen kurallarına uyarak temiz tutması.)
- Bebekte, geçmişten gelen sağlık koşulları; zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak ya da bebekteki gelişim gecikmeleri gibi.
- Hijyenik açıdan zayıf bir kreşte veya toplulukta yer alması.
- Herkesin bebeğinizi sevmek istemesi ve bunun sonucunda temas yoluyla bebeğinize bu parazitlerin bulaşması kesinlikle uyuza neden olabilir.
- Suistimaller ile (Örneğin ebeveyn “Bana sarılmazsan sana çikolata vermem ya da bana sarılmazsan küserim” gibi cümleleri ile, bebekleri ve çocuklarını suistimal ederler. Bu durum sonucunda çocuk kendini mecbur hisseder ve aynı zamanda güven duygusunu kırar. Ebeveyn bu sırada uyuz belirtileri taşıyorsa, ister ister istemez bu tür suistimaller ile bebeğine ve çocuğuna bulaşmasını sağlar. Eminim hiçbir anne ve baba, evladının böyle bir sorunla karşı karşıya gelmesini istemez. İşte bu süreçte çok dikkatli olunmalıdır ve uyuz olup olmadığından emin olmadıkça temastan kaçınılmalıdır.
2. Bebeklerde Uyuz Belirtileri
2 yaşın altındaki bebeklerde ve küçük çocuklarda uyuz belirtilerini sizler için şu şekilde sıralamam mümkündür;
- Bebeklerde uyuz baş, avuç içi, boyun ve ayak tabanlarında kaşıntılar ve kırmızımsı ya da ten rengi şeklinde şişkinliklerin oluşmasına eğilimlidir.
- Aynı zamanda daha küçük bebeklerde uyuz genellikle, parmak aralarında, bileklerde, kemeraltı bölgelerinde, ellerde ve bileklerde, uyluk ya da göbek deliğinde, göğüs çevresinde, kasık bölgesinde ve koltuk altlarında görülebilmektedir. Eğer bebeğiniz bu tür belirtileri taşıyorsa hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın erken önlem almak, en az hasarla hayata devam etmenizi sağlar ve söz konusu bebeklerimiz olunca bu konuda biraz daha hassas davranmalıyız.
3. Bebeklerde Uyuz Başlangıcı
Bebeklerde oluşan uyuzun elbette ki etkili çözüm yöntemleri vardır. Bu yöntemleri sizin ve bebeğinizin sağlığı için şu şekilde açıklamam mümkündür;
- Topikal kremler ile bebeğinizin vücudunun her santimine masaj yaparak uygulayın. Eğer kızarıklıklar kafa ve yüz bölgesinde de mevcutsa, bebeğin gözlerine temas etmeyecek şekilde yüzüne de losyon uygulayabilirsiniz. Vücudun görünmeyen kısımlarına dahi uygulanmalıdır. Özellikle bebeğinizin parmakları ve parmak aralarına, kolların alt kısımlarına, göbeğinin olduğu bölgeye ve cinsel organına uygulamayı unutmamalısınız.
- Kremin veya losyonun yeterince bebeğinizin cildinde kalması için talimatları izleyin. Losyon 8 veya daha fazla saat ciltte kaldıktan sonra bebeğinizin vücudunu saf sabun ile yıkayın. Geceleri bebeğinizi uyutmadan önce losyon uygulamak ve sabah ilk iş olarak yıkamak en alternatif yoldur. Bebeğiniz uyurken ellerini ve parmaklarını emmeye meyilli ise ellerine eldiven veya çorapla kapatabilirsin.
! Bebeklerde uyuz 2 ile 6 hafta sürebilir. 6 haftalık tedaviden sonra herhangi bir yara fark ederseniz ve bebeğiniz kaşıntılarına devam ederse losyon ve kullandığınız diğer sağlık ürününün işe yaramadığının işaretidir. Bu inatçı ve şiddetli uyuz vakaları genellikle doktorunuzun vereceği oral reçeteli bir ilaç gerektirmektedir.
Dikkat !
4. Bebeklerde Uyuz Görselleri
Dikkat !
Önemli not alanı