Genel

Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır?

Uyuz Nasıl Bulaşır
Uyuz, kaşıntı ve döküntülere sebep olabilen çeşitli cilt hastalıklarından biridir. Uyuz oldukça bulaşıcıdır ve yakın fiziksel temas yoluyla kişiden kişiye çok kolay bulaşabilir. Bu, aile evi, çocuk bakım grubu, okul , huzurevi veya hapishane gibi ortamlarda yayılma olasılığını artırır. Ancak, yaşam durumları ve sosyoekonomik durumları ne olursa olsun her yaştan insanı etkisi altına alabilir. Bir kişide uyuz varsa, kendisi ve yakın temasta bulunduğu çevresi aynı anda tedavi edilmelidir. Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır? Hakkındaki makalemizi okumaya devam edin.

İçindekiler Tablosu

Dikkat !
Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır. Gündüz daha hafif olan kaşıntı gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntı görülebilir. Aynı zamanda, çocuk ve yaşlılarda kaşıntının daha belirgin olduğu söylenebilir.
   Uyuz yaşamak için insan cildine ihtiyaç duyarken, 3 ila 4 gün arasında bir insan vücudu olmadan yaşamaya devam edebilir. Uyuz hastalarının yaşadığı kızarıklık ve kaşıntı, vücudun uyuz yumurtalarına ve atıklarına karşı gösterdiği alerjik reaksiyonunun bir sonucudur. Uyuz bulaşmış bir insanda ortalama 15 ila 20 uyuz bulunur. Kabuklu uyuz geliştirme riski en yüksek olanlar, bağışıklığı düşük, yaşlılar ve kurumsal ortamlarda yaşayanları içerir.

2. Uyuz Nedir?

   Uyuz, küçük kırmızı yumrular ve kabarcıklardan oluşan kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Uyuz her yıl her ırktan, yaştan ve ekonomik düzeyden milyonlarca insanı etkisi altına alır. Çok bulaşıcıdır, yakın fiziksel temas yoluyla ve uyuzun bulaştığı yatak örtüleri, giysiler ve mobilyaların paylaşılmasıyla kolayca yayılır. Uyuz en sık çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür, çocuk bakım alanlarında ve okullarda yayılma olasılığı artar.

3. Uyuz Nasıl Anlaşılır/ Belirtiler

   Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır? En çok merak edilen konudur. Uyuz belirtilerinin başlangıcı, bir kişinin daha önce uyuza maruz kalıp kalmadığına bağlı olarak değişir. Vücudun bağışıklık sistemi genel olarak 1 ila 4 gün içinde daha hızlı tepki verdiğinden, bu süre sonraki maruz kalışlarda önemli ölçüde daha kısadır.

Uyuz belirtileri şunları içerir:

  • Kaşıntı:       

Bu genellikle geceleri daha kötüdür ve daha şiddetli olabilir. Kaşıntı en yaygın uyuz belirtilerinden biridir.

  • Döküntü:       

Uyuz deriye girdiğinde, en yaygın olarak deri kıvrımlarında bulunan kurdeşen , ısırık, sivilce veya pullu cilt lekelerine benzeyen yuva izleri veya çizgiler oluşturur . Kabarcıklar da sıklıkla görülmektedir.

  • Yaralar:       

Bunlar, bir kişinin cildine yerleşen uyuzun bölgelerini ortaya çıkarır. Açık yaralar , genellikle ikincil enfeksiyona yol açabilir .

  • Kalın kabuklar:       

   Norveç uyuzu olarak da bilinen kabuklu uyuz, cilt kabukları içinde yüzlerce ve binlerce uyuz ve yumurtasının barındığı ve ciddi cilt belirtilerine neden olduğu şiddetli bir uyuz şeklidir. Ayrılmış kabuklarda yaşayan uyuzlar, insan bedenine ihtiyaç duymadan bir haftadan fazla yaşamaya devam edebilir. Bu özelliğe diğer uyuz türlerinde rastlanılmaz.

Çocuklarda ve yetişkinlerde en yaygın uyuz bölgeleri şunlardır:

  • Parmakların arasında
  •  Tırnak çevresinde
  •  Koltuk altı
  •  Bel
  •  Bileklerin iç kısımları
  • ·İç dirsek
  •  Ayak tabanları
  •  Göğüsler, özellikle meme uçlarının etrafındaki alanlar
  •  Erkek cinsel organı
  • Kalça
  •  Dizler
  •  Omuzlar

   Bebekler ve küçük çocuklar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyon yaşarlar:

  •  Kafa derisi
  •  Yüz
  •  Boyun
  •  Avuç içi
  •  Ayak tabanları

   Bazen çocuklarda vücudun büyük bir bölümünü kaplayan yaygın bir uyuz ile karşılaşılmaktadır. Uyuza yakalanan bebekler, sinirlilik, uyku ve yeme güçlüğü belirtileri gösterme eğilimindedir.

   Daha önce uyuz geçirdiyseniz, tekrar uyuz olduktan sonraki birkaç gün içinde belirtiler gelişebilir. Hiç uyuz geçirmediyseniz, belirtilerin başlaması altı hafta kadar sürebilir. Henüz herhangi bir belirtiniz olmasa bile uyuz bulaştırabilirsiniz.

4. Uyuzun Tedavisi

Uyuz Nasıl Bulaşır
Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır?

   Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır?  Biliyoruz. Ancak asıl merak konusu uyuzun nasıl tedavi edileceğidir. Uyuz oldukça bulaşıcıdır, bu nedenle teşhis edilen bir uyuzla yaşayan veya hastayla yakın temasta bulunan herkesin, herhangi bir belirtisi olmasa bile uyuz tedavisi alması önerilir. Bu, hastanın yakın zamanda temasta bulunduğu herhangi bir kişiyi içerir. Uyuz genellikle krem veya losyon gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar gece uygulanır ve sabah yıkanır.

   Sarcoptess krem, bağışıklığı az, kabuklu uyuzu olanlar veya tedaviye yanıt vermeyen kişiler dirençli vakalar için önerilebilir. Sarcoptess krem içeriğinde ki doğal bileşenler sayesinde uyuza çok güçlü çözümler sunar. Ayrıca kaşıntı önleme ve tedbir amaçlı kullanılabilir.

   Reçeteli ilaçlarla tedavi genellikle uyuzları hızla öldürür. Kaşıntı ve kızarıklık başlangıçta daha da kötüleşebilir. Bununla birlikte, cilt iyileşmesi tedaviden 2 hafta sonra görülmeye başlar. Bazı kişilerin uyuzlardan tamamen kurtulması için kullanım süresi uzun olabilir.

5. Uyuz Testleri ve Teşhisi

   Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır? Uyuz bazen dermatit veya egzama ile karıştırılabilir, çünkü bu cilt koşulları ayrıca ciltte kaşıntı ve şişliklere sebep olur. Egzama ilaçları uyuz hastalığını ortadan kaldıramadığından, cilt rahatsızlığının nedeninden emin olmayan herkes doktoruna danışmalıdır. Uzman bir doktor, cildi inceleyerek veya mikroskop altında cilt kazımalarına bakarak uyuzu teşhis edebilir. Teşhisin ardından uygun tedavi yöntemini ve ilaçları belirler.

6. Uyuz Neden Oluşur?

Uyuz, kaşıntı akarı olarak da bilinen sarkoptes scabieinin vücutta istilasıdır . Dişi akar, derinin altına girdikten sonra oluşturduğu tünele yumurtalarını bırakır. Yumurtadan çıktıktan sonra, yavrular derinin yüzeyine hareket eder ve yakın fiziksel temas yoluyla vücuda veya başka bir kişiye yayılır. Uyuzdan etkilenen tek tür insanlar değildir. Köpekler ve kediler de uyuzdan etkilenebilir.

Uyuz oldukça bulaşıcıdır ve doğrudan cilt teması yoluyla veya bir havlu, yatak örtüsü veya uyuzun bulaştığı mobilyalar kullanılarak yayılır. Bu nedenle, uyuza yakalanma olasılığı en yüksek olan kişilerden bazıları şunlardır:

  •  Kreşe veya okula devam eden çocuklar
  •  Küçük çocukların ebeveynleri
  •  Cinsel açıdan aktif genç kişiler ve pek çok farklı partneri olanlar
  •  Bakım tesislerinde yaşayan kişiler
  • Daha yaşlı yetişkinler
  • HIV / AIDS’li olanlar
  •  Organ nakli alıcıları
  •  Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananlar da dahil olmak üzere bağışıklığı düşük kişiler

7. Uyuza Karşı Evde Yapılan İlaçlar

Uyuz için evde çözümler genellikle tavsiye edilmez . Ancak bazı uyuz istilaları tedavi olmaksızın çözülebilir. Bununla birlikte, uyuz hastalarının doktora gitmeden gerçekleştirebilecekleri başlıca önleyici adımlar aşağıda sıralanmıştır. Bununla birlikte, çay ağacı ve neem yağları gibi bitkisel tedavilerin uyuzu tedavi ettiği tutarlı bir şekilde gösterilmemiştir. Bu nedenle uzman bir doktora gitmeniz ve reçete istemeniz önerilir.

8. Uyuzu Önleme

Yeniden vücutta oluşabilecek uyuzu önlemek için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Tüm kıyafetleri, havluları, nevresim takımlarını vb. yıkayın ve güzelce kurutun. Yıkarken, kaynar su kullanın ve en yüksek ısıda kurutun. Uyuzu öldürmek için bir ila birkaç hafta boyunca kapalı bir plastik torbaya kirli eşyaları koyun.
  • Halı, kilim, döşeme vb. dahil olmak üzere tedavinin başladığı gün tüm evi süpürün ve torbayı atın veya elektrikli süpürgenin kutusunu iyice temizleyin.
  • Uyuza yakalanma riskine sahip olabileceğiniz veya uyuz olma riski altında olabileceğiniz bir endişeniz varsa, bir doktora danışın.

Toplum arasında oldukça yaygın olan Uyuz Nasıl Bulaşır? Nasıl Anlaşılır? konusuna makalemizde yer verdik.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir